Kwaliteit van leven na een IC-opname bij verschillende patiëntengroepen

September 2024 door Lucy Porter

Achtergrond: Omdat steeds meer mensen de Intensive Care (IC) opname overleven, wordt de kwaliteit van leven na een verblijf op de IC een steeds belangrijkere uitkomstmaat. Dit onderzoek keek naar de kwaliteit van leven van IC-patiënten, zowel voor de IC-opname als een jaar na de IC-opname, in verschillende groepen overlevenden.

Methode: Het onderzoek gebruikte gegevens van de MONITOR-IC. Patiënten die tussen juli 2016 en juni 2021 op de IC werden opgenomen, werden gevolgd. De verandering in kwaliteit van leven werd gemeten met een vragenlijst, en de scores van voor de opname werden vergeleken met die van een jaar erna.

Resultaten: Van de 3913 patiënten die beide vragenlijsten invulden, bleek dat mensen die op de IC kwamen na een beroerte, hersenbloeding of trauma vaak een slechtere kwaliteit van leven hadden na een jaar. Anderzijds meldden patiënten met bijvoorbeeld ademhalingsproblemen of een geplande hartoperatie juist een verbetering. In elke groep waren er echter zowel mensen die een verbetering als mensen die een verslechtering ervoeren.

Conclusies: Dit onderzoek laat zien dat de lange termijn kwaliteit van leven na een IC-opname sterk verschilt tussen, en zelfs binnen, patiëntengroepen. Dit benadrukt de noodzaak voor gepersonaliseerde zorg en informatie na een IC-opname.